Waarom is de koningin zo belangrijk bij een bijenvolk?
In ieder bijenvolk woont een koningin. Er hoort geen tweede koningin in een bijenvolk te zijn en het volk mag ook nooit zonder koningin komen te zitten. Toch is het bij bijen niet het geval dat een bijenkoningin een bepaalde soort van macht heeft.
Eigenlijk klopt de naam koningin dus helemaal niet. Daarom spreken imkers niet van een koningin maar van een moer. Dit betekent moeder van het volk. Eigenlijk is dit een veel betere benaming voor een bijenkoningin.
Zodra een koningin eenmaal een tijdje in een bijenkorf aanwezig is, wil dit zeggen dat alle bijen in de korf haar nakomelingen zijn. Ze is dus eigenlijk de moeder van alle bijen. Alleen sturen de bijen de koningin in plaats van dat de koningin de bijen aanstuurt.
Waar komt een bijenkoningin vandaan?
Iedere koningin legt eitjes. Uit deze eitjes wordt op een gegeven moment ook de nieuwe koningin geboren. Toch is er met dit ene eitje niets bijzonders aan de hand. Het verschil wordt gemaakt omdat een bepaalde larve van een ander soort voedsel wordt voorzien.
Deze larve krijgt in plaats van stuifmeel te eten koninginnegelei. Dit is een mengsel van honing en stuifmeel. Doordat de larve dit bijzondere voedsel te eten heeft krijgt ze een veel groter achterlijf. Dit heeft een legorgaan waarmee de bij in staat is om eitjes te leggen.
Grote cel
Net als bij darren geldt dat ook een koninginne larve een grotere cel krijgt dan andere bijen. Hierin kan de nieuwe koningin zich voldoende ontwikkelen. Eerst moet de larve groeien voordat deze uit de cel kan komen.
Bijen vinden het belangrijk om op zeker te spelen. Dit is zeker het geval wanneer het over een nieuwe koningin gaat. Daarom zorgen ze ervoor dat er meerdere koninginnecellen tegelijk gemaakt worden. Zo zorgen ze voor de toekomst van het volk.
Zodra een nieuwe koningin uit haar cel gekomen is, laat ze dit met een geluid duidelijk. De andere jonge koninginnen die nog in hun cellen zitten maken als reactie hetzelfde geluid. Omdat ze nog in hun cellen zitten klinkt dit geluid heel anders.
Bijen zijn doof maar kunnen wel trillingen horen. Zodra er een jonge koningin is geboren zitten de andere bijen in de kast verstijfd. Zodra de imker merkt dat er een nieuwe koningin is geboren, zorgt hij ervoor dat de cellen opengemaakt worden. Hierdoor zal de sterkste koningin overblijven.